Mi az anya-magzat kapcsolatanalízis?

“Az anya-magzat kapcsolat analízis feladata az, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problematikus viszonyait rendezni. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő, természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre.” (Hidas, 2000)

Az anya-magzat kapcsolatanalízis preventív módszer. Hidas György és Raffai Jenő dolgozták ki 1996-ban, pszichoterápiás tapasztalatok alapján.

“A kapcsolaton keresztül fejti ki terápiás és személyiségfejlesztő hatását. Segíti az anyát az anyává érés folyamatában, a magzatot lelki működésének kibontakozásában.

Ebben a kontextusban válik lehetővé a terhesség teljes pszichoszomatikus kontrollja, a koraszülések megelőzése, a terhesség folyamán fellépő funkcionális zavarok megszüntetése: vérzések, idő előtti méhösszehúzódások, megrövidült méhszáj, méhnyak, placenta previa, placenta öregedése, fejlődési retardáció, koraszülések. A szülések könnyebben zajlanak le.

Az anya-magzat kapcsolatanalízisből született gyermekek kiegyensúlyozottak, kötődésük mély. Más fejlődési pályára állnak, más perspektíva áll előttük.” (Raffai, 2010)

A kapcsolatanalízis az anya relaxált állapotában történik, hetente 1 (ideális esetben 2) alkalommal, a kismama jelentkezésétől egészen a szülésig. A szülés előtti 3 hét intenzívebb, ekkor heti 3 alkalom szükséges a szülésre való felkészítéshez.

“Ha sikerül az anya lelkivilágát gyermekével, a szüléssel kapcsolatban harmonizálni, a szülés lefolyása könnyebb lesz, a gyermek jobban fejlődik mind az anyaméhben, mind a születés után, és kiegyensúlyozottabb lesz.” (Hidas, 2000)

A módszerről bővebben olvashatnak az Irodalom cikkeiben és az ott ajánlott könyvek egy részében.