Mi az anya-magzat kapcsolatanalízis?

A módszer kidolgozóinak véleménye a kapcsolatanalízisről:

“Az anya-magzat kapcsolat analízis feladata az, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problematikus viszonyait rendezni. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő, természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre.” (Hidas, 2000)

Az anya-magzat kapcsolatanalízisből született gyermekek kiegyensúlyozottak, kötődésük mély. Más fejlődési pályára állnak, más perspektíva áll előttük.” (Raffai, 2010)

A pszichoanalitikus elméleti alapokon nyugvó pszicho-edukatív eljárást Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő dolgozta ki, módszertana épít a várandósság időszakában spontán megjelenő lelki áttetszőségre és személyiségfejlődési potenciálra. A szülőségre való felkészülést támogató lehetőség, melynek jelentősége, tapasztalatok szerint, a stressz csökkentésében és az anyai kompetencia fejlesztésében rejlik és létjogosultsága elsősorban a prevencióban van.

A kapcsolatanalízis az anya relaxált állapotában történik, hetente 1 (ideális esetben 2) alkalommal, a kismama jelentkezésétől egészen a szülésig. A 36. héttől szülésre való felkészülés zajlik.

A módszerről bővebben olvashatnak az Irodalom cikkeiben és az ott ajánlott könyvek egy részében.